Dags för en bandsåg? Se hit!

Ibland behövs flertalet olika stora föremål att sågas till för ett stort företag eller den vanliga hemmafixaren. Att då förlita sig på manuella sågar och andra verktyg utan större kraft kan vara en dålig ide. Istället bör man kolla ifall en bandsåg skulle passa till ditt ändamål och syfte. Att många professioner använder sig av bandsågar för att kapa till många och starka föremål är ingen slump. Mycket tack vare dess allsidighet passar en bandsåg utmärkt till flertalet olika material.

Exempel på material som fungerar utmärkt kan vara:

  • Trä (brädor, plankor mm.)
  • Metall (rör, profiler mm.)
  • Plast (rör, akryl mm.)

Andra saker att tänka på är självklart vilket bandsågblad som du bör använda för att nå ditt önskade resultat. En faktor att hålla koll på är ett sågblads tanddelning, där detta mäts i tänder per tum. Detta mått ger då en indikation på avståndet mellan ett sågblads tänder och som därmed har direkt påverkan på resultatet.
De två huvudvarianterna på just tanddelning är:

Konstant tanddelning – En tanddelning där avståndet mellan tänderna är konstant över hela bladet

Variabel tanddelning – En tanddelning där avståndet mellan tänderna är olika beroende på vilken del av bladet som man använder. Användandet av denna typ av tanddelning görs ofta när vibrationer i bladet är något viktigt att minimera. Detta blad benämns då genom att ta det största och minsta antal tänder i tandgruppen.

Alternativen när det kommer till bandsåg är dock inte begränsade till stora stationära bandsågar. Det finns även bandsågar som är handhållna, samt batteridrivna. Detta för att tillfredsställa de personer med behov av bandsågs-funktionalitet men som har en begränsad yta. På detta sätt kan även privatpersoner och mindre företag och inte endast större företag kapa rör, skivor och brädor på ett effektivt sätt.

En annan faktor i ditt val av bandsåg är ju såklart märket på din bandsåg. Detta kan vara avgörande i hur bra kvalitet du får på din bandsåg och därmed även slutprodukten. Några kända företag som finns på marknaden av bandsågar är:

  • Makita
  • Milwaukee
  • Bosch
  • DeWalt
  • Metabo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *