En av världen roligaste hobbies – våga att skaffa ett akvarium!

Förr var ett akvarium den ultimata inredningsdetaljen. Men då ett akvarium kräver ständig skötsel så var det många som tröttnade och vindar och loppisar blev fyllda med akvarieutrustning. Men det är inte så svårt att hålla rent som du tror. Har får du lite tips om hur du underhåller ett akvarium på bästa sätt.

Stort eller litet akvarium?
Frågan om du ska välja ett stort eller litet akvarium är naturligtvis en kostnadsfråga. Men rekommendationen är ändå att köpa ett så stort akvarium som din budget tillåter. Den största anledningen till att välja ett större akvarium (typ 250 liter) är vattenbalansen. I ett mindre akvarium är det mycket svårare att uppnå en bra balans på ditt akvarievatten. Resultatet blir att det lätt uppstår alger och behövs rengöras och byttas vatten på mer än ofta. Med ett större akvarium finns det mer marginaler och vattnet får lättare en bra cirkulation och syresättning.

Låt rengöring bli en rutin.
Det finns bakterier du kan tillsätta i vattnet som hjälper till med balansen och håller akvariet rent längre. Vissa fiskar är också bra städare och äter alger och rester från pellets så att ditt akvarium håller sig rent lite längre. Filter och annan utrustning bör tas upp och tvättas av grundligt med jämna mellanrum.

Byta vatten regelbundet.
Du behöver inte byta allt vatten, eller du ska inte byta allt vatten på en gång. Allt handlar om balans. Det räcker med att byta ut cirka 25 % av vattnet i ditt akvarium. Varannan vecka är ett bra intervall. Det nya vattnet ska helst sått uppspolat i ett dygn innan du häller det i akvariet, detta för att minska kalkhalten som naturligt finns i vårt kranvatten.

Övermata inte dina fiskar.
Övermatning med pellets bidrar till en försämrad vattenbalans och algbildning. Tänk att såhär: all pellets ska ha ätits upp på cirka 2 minuter, om det fortfarande återfinns rester av pellets flytande eller liggande på botten efter denna tid så har du övermatat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *