Klimatförändringarna går knappast att på allvar förneka längre

Är det någon som inte märker att vädret håller på att förändras? Det är enkelt att ibland tro så, bara för att man tycker något och sedan pratar om det så mycket med andra. Man formar tillsammans någonting som verkar vara sanningen, när det i själva verket bara är många som håller med om en känsla. I detta fallet tycker jag inte att det är så, vädret förändras.

 

Just nu känns det extra tydligt. Översvämningarna i världen löper efter varandra. Media har inte ens plats för dem alla och fokuserar därmed på det som känns närmst för oss svenskar. Att flera orkaner med förödande vindar och regn dragit in från USAs syd och sydvästliga kust har ingen missat. Gator fulla med vatten är bilder vi blivit pumpade med. Men visste du att det är stora översvämningar i Bangladesh och i Italien också? De sker samtidigt vilket gör det svårt att hänga med.

 

Men det är inte bara dessa extrema väderfenomen som bidrar med känslan att vädret förändras. Det den försiktiga men likväl tydliga skiftningen i temperatur och nederbörd som även drabbats oss i svenskar på hemmaplan. Visst var det mer snö förut? Hade vi i alla fall inte en hel vecka med sol och värme när barnen var små? Regnade det så här mycket på hösten förr i tiden? Känslan kring säsongsförändringarna i Sverige stämmer. Det är kallare och mer mulet på sommaren än för tio år sedan. Det är mer nederbörd på hösten än när dina barn växte upp. Vintern är varmare och har framförallt inte lika mycket nederbörd i form av snö som de hade när ni varje nyår åkte skidor i fjällen.

 

Rekord efter rekord sätts när det kommer till väderförhållanden. Åren blir varmare och varmare. De fruktansvärda orkanerna som drog in över Karibien (för de gjorde mest skada där) och USA göds av varmare vatten. De kommer bli kraftigare för varje år som går. Klimatförändringarna kommer drabba oss hårt, men medan Sverige får vänja sig vid en jul utan snö så kommer andra länder, för det mesta u-länder på det södra halvklotet, få försöka överleva med dränkta skördar och nedsmutsat dricksvatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *